Codiaeum variegatum – Кротон

Codiaeum variegatum pictum

Codiaeum variegatum pictum

Кротон је врло тражена собна биљка, његова је привлачност у листовима разних облика и боја. Крути листови избијају из усправне стабљике – обично су крупни, урезаних рубова и истакнутих обојених жила.
Пре куповине хибридног примерка Кротона морате обезбедити услове за његов успешан развој. Температура се мора одржавати стабилном, и не би требало да падне испод 16°C. Поребна му је висока влажност ваздуха, одржавајте је честим орошавањем по листу. Током периода раста земља мора бити стално влажна, а залива се меком (одстајалом) водом. Добро осветљено место, прозорска даска, окренута ка истоку или западу. Биљка не сме бити на промаји. Редовно се прехрањује за време раста и развоја, што није случај зими када Кротон тражи умерену температуру и штедљиво заливање. Пресађивање се врши по потреби и то на пролеће.

Уз примерене услове имаћете изузетан примерак Кротона, што значи да је цела биљка а и доњи део стабљике густо обрастао лишћем.

Обратите пажњу на знаке које биљка даје својим изгледом. Ако су врхови листова смеђи, то је знак да је земља или ваздух сувише сув, а ако су ивице листова смеђи, тада  је температура ниска. Уколико биљка нема довољно светла литови губе боју.