Azalea indica – Азалеа

Azalea indica

Азалеа (Rhododendron simsii или Azalea indica) расте као патуљасти грм 30-45 цм. Када купујете Азалеју, одаберите примерак са неколико отворених цветова и много пупољака. Без одговарајуће неге цветови ће увенути а листови отпасти за недељу-две. Да би се Азалеје одржала у цвету неколико недеља и да би се одржала за цветање следеће године треба је правилно заливати и пружити јој одговарајућу температуру и светло. Супстрат у којем је биљка треба да је стално мокар (не само влажан), а место је држите свеже и добро осветљено. Како цвет увене тако га одстраните.
Потребна температура за Азалеју је оптимално од 10°C до 16°C. Тражи добро осветљено место место без директног сунца. Одржавајте земљу стално мокром, а употребљавајте меку воду. Свакодневно росите лишће док траје цветање.
Након цветања: Преместите биљку на хладно место без мраза и наставите да заливате. Када прође опасност од мраза ставите посуду са биљком на засенчено место у дворишту или тераси, наставите да заливате, да орошавате биљку и прихрањујте је до почетка јесени. Унесите биљку у хладнију собу, а када почне да цвета ставите је на место које ће украшавати.
Цветови кратко трају: Најчешће је узрок сув и претопао ваздух. Држите посуду са биљком далеко од радијатора и свакодневно орошавајте листове. Превише сунца и премало воде исто тако може довести до прераног завршетка цветања.
Смежурани листови: Углавном је узрок недовољно заливање, можда ћете требати земљу потпуно натопити неколико пута недељно, и то потпуним потапањем посуде са биљком у воду по сат времена.